torstai 28. toukokuuta 2015

Koulutuksen säästöt eivät saa heikentää opetuksen laatua

Kannanotto 28.5.2015

Uuden hallituksen linjauksena on leikata koulutuksesta seuraavan vaalikauden aikana yhteensä 600 miljoonaa euroa. Tästä summasta 150 miljoonaa euroa koostuu opintotukeen kohdistuvista leikkauksista.

Insinööriopiskelija saa kuukaudessa tukia noin 950 euron edestä. Tämä summa muodostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Jos nykyisellään kyseinen summa ei riitä isoimmissa kaupungeissa edes asumiskustannuksien kattamiseen, miten se tulee riittämään indeksisidonnaisuuden jäädyttämisen jälkeenkään?

Jatkuvat opintotukeen kohdistuvat leikkaukset heikentävät opiskelijan mahdollisuutta opiskella ”päivätöikseen”. Opintotuen riittämättömyys pakottaa opiskelijat työskentelemään opintojen ohella, mutta tähän ei suoranaisesti kannusteta, sillä opiskelijan omat tulot vaikuttavat hänelle myönnettävän opintotuen määrään. Työskentely opintojen suorittamisen ohella voi hidastaa opintojen suorittamista hyvinkin merkittävästi. Siksi opiskelu tulisi mieltää opiskelevan henkilön päätyöksi ja hänen siitä saaman korvauksen tulisi taata hänelle edes peruselämän resurssit.

Insinööriopiskelijaliitto tiedostaa hallituksen haastavan tilanteen, mutta ei ymmärrä miksi osaamisen selkärangasta ja tulevaisuuden resursseista tulee tehdä näin radikaaleja leikkauksia. Onko tulevaisuuden osaaminen niin aliarvostettua, että säästämme sen kustannuksella?

Hallitusohjelmassa mainitaan Suomen olevan koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa. Opintotuen sopeutustoimet antavat kuitenkin ymmärtää, että näistä ollaan valmiita tinkimään opintojen viivästymisen ja koulutuksen tason laskunkin uhalla.

Jos tämän säästön tarkoitus on nopeuttaa valmistumista ja saada opiskelijat nopeammin työelämään, eikö resursseja tulisi kohdistaa nimenomaan opiskelun ja valmistumisen kannustamiseen?


Lisätietoja:

varapuheenjohtaja Jukka-Pekka Salmela
jukka-pekka.salmela[at]iol.fi
p. 0400 657667


koulutuspoliittinen vastaava Lauri Kamula
lauri.kamula[at]iol.fi
p. 044 3532779

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti