maanantai 1. kesäkuuta 2015

Paikallisyhdistysesittely #9: Kotkan Insinööriopiskelijat KoIO ry

Kotkan Insinööriopiskelijat KoIO ry, kavereiden kesken kolo, on Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa insinööriksi opiskelevien henkilöiden ammatillinen edunvalvoja. Yhdistys perustettiin 21.2.1983 ja sen toiminta keskittyy tällä hetkellä Kotkaan, sillä Kyamkin Kouvolan toimipisteellä ei insinööriopetusta ole. KoIOn jäseninä on energia-, rakennus- ja tietotekniikan opiskelijoita, meri-insinööriopiskelijoita sekä poistuvien insinöörialojen, eli puu- ja venetekniikan opiskelijoita.

KoIOn toimisto sijaitsee Metsolan kampuksella. Sen löytää parhaiten kun lähtee etenemään pääovilta palvelubulevardia pitkin infopisteen ohi – toimisto on noin puolessavälissä käytävää tilassa B1064. Sisäänkäynnin kyllä huomaa, sillä sen edustalla on kaikennäköistä härpäkettä ja houkuttelevia mainoksia. Onpa tuo tila merkitty ihan kyltilläkin. KoIO elelee samassa tilassa sulassa sovussa opiskelijakunta Klaanin sekä Merkkarin, eli merikapteenien ja –insinöörien oman yhdistyksen kanssa.

Kyamk ja MAMK (Mikkelin ammattikorkeakoulu) ovat tällä hetkellä kihloissa ja menevät naimisiin alkuvuodesta 2017. Tästä luvatusta liitosta on syntynyt XAMK, eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. KoIOn toimintaan yhdistyminen tuskin tulee vaikuttamaan kovinkaan näkyvästi, mutta tämä luo oivallisia mahdollisuuksia harrastaa hedelmällistä yhteistyötä mikkeliläisten insinööriopiskelijoiden kanssa jatkossa.

KoIOn hallituksessa on ehtinyt tapahtua jo muutamia muutoksia vuoden 2015 aikana, ja tämänhetkiseen kokoonpanoon kuuluvat seuraavat henkilöt: puheenjohtaja Saija Härmä, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja ja tapahtumavastaava Emma Aula, sihteeri ja hupi-, kulttuuri- ja liikuntavastaava Tero Virva, yhteyshenkilövastaava Panu Porvari, koulutus- ja sosiaalipoliittiset vastaavat Iiro Nuuttila ja Anni Grön, tietotekniikkavastaava Ilpo Lehtinen, markkinointivastaava Heli-Johanna Anttila, varajäsen ja työelämävastaava Michael Salmivaara, sekä varajäsenet Julius Hartikainen ja Sakari Korpi.

Ystävänpäiväständi Kymenlaakson tradenomiopiskelijat Klato ry:n kanssa vuonna 2014.
KoIO ei järjestä juurikaan tapahtumia itsenäisenä toimijana, sillä lähestulkoon kaikki Kotkan opiskelijatapahtumat ovat huvitoimikunta Koplan alla. Koplassa on edustettuna jokainen Kyamkin Kotkassa toimiva yhdistys: KOSTO ry (Kotkan sosiaali- ja terveysalan opiskelijat), METELI ry (Metsolan tekniikan ja liiketalouden opiskelijat), Merkkarit ja KoIO. Vastaavasti Kouvolan kampuksella toimii huvitoimikunta Kupla. IOP:n ja ASTinin kaltaisiin valtakunnallisiin tapahtumiin KoIO järjestää toki kyydityksen jäsenilleen huokeaan hintaan ja keväällä 2015 järjestettiin ensimmäistä kertaa Inssi-ilta Finnalistilla. Illassa pelattiin biljardia, levitettiin liittotietoutta ja nautittiin alennushintaisista virvokkeista rennoissa merkeissä. Suunnitelmissa on järjestää kuvatunkaltaisia iltamia myös jatkossa jäsenille ja potentiaalisille jäsenille sekä neuvotella niihinkin etuja, mitkä insinööriopiskelija saa käyttöönsä liiton korttia vilauttamalla.

Tällä hetkellä Klaani on neuvotellut suurimman osan opiskelija-alennuksista, joten niistä pääsee nauttimaan opiskelijakortilla.

Popovin lakitus 2011. Kuva: Kymen sanomat.
Ikivanhoihin KoIOlaisiin perinteisiin kuuluu kaikenlainen hassunhauska toiminta vapun aikoihin. Kotkalaiset aloittavat vapun odotuksen periaatteessa jo 100 päivää ennen vappua, jolloin KoIO pipottaa salaa yöllä fyysikko Aleksandr Popovin patsaan. Pipo saa myöhemmin kyytiä, kun tämä samainen Isopuiston nurkalla sijaitseva patsas lakitetaan varta vasten teetetyllä imppulakilla vappuaattona juhlallisten menojen ja puheen saattelemana. Popovin lakitus onkin tuonut KoIOlle positiivista näkyvyyttä valtakunnallisessa mediassa, mistä johtuen myös Insinööriopiskelijaliitto on palkinnut kotkalaisia anteliaasti. Perinne aloitettiin vuonna 2010.

Kaiken kaikkiaan Kotkan suunta on nousujohteinen ja varsinkin haalarimerkkimyynti kukoistaa. Merkkien vaihtelevuus ja tuoreet ideat ovat mahdollistaneet sen, että kotkalaisten luomuksia suorastaan himoitaan myös kaupungin rajojen ulkopuolella. KoIOn haalarimerkit voisi luokitella keräilyharvinaisuuksiksi, sillä niitä teetetään yleensä aina vain yksi erä. Kannattaa siis olla nopea…

KoIOn hallitus haluaa painottaa, että jos jollakulla on innostusta osallistua KoIOn toimintaan tai kokouksiin niin ottakoon rohkeasti yhteyttä, kaikki otetaan mukaan! Kotkassa on parasta opiskella! T. Kotka



Facebook:                    https://www.facebook.com/koiory
Internetsivut:               http://koio.insinoori.fi/
Sähköposti:                  koiory[at]kyamk.fi tai etunimi.sukunimi[at]student.kyamk.fi
Osoite:                         Pääskysentie 1,
                                    48220 KOTKA


IOL:n liittokokous asetti vuoden 2015 liittohallitukselle ponnen, missä hallituksen jäsenet kiertävät aktiivisesti omia vastuuyhdistyksiään ja tutustuvat paikalliseen insinöörikulttuuriin. Todisteena tästä hallituksen jäsenet kirjoittavat esittelytekstit omista yhdistyksistään tähän blogiin.

KoIO ry:n esittelyn kirjoitti Kotkan aluevastaava Elina Kuivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti