keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Ylpeästi insinööriksi


Insinöörikunnan tunnuksia ovat esimerkiksi insinöörisormus ja rintamerkki, mutta insinööriopiskelijapiireissä näkyvin ja taatusti katu-uskottavin ammattikunnan tunnus on tietenkin legendaarinen insinöörilakki! Tuon kauniin violetin kahdeksankulmaisen samettilakin, tutummin myös imppulakiksi tituleeratun komistuksen, on aikoinaan herran vuonna 1969 suunnitellut Heikki Silván, joka itsekin opiskeli insinööriksi.

KoIO pipottaa Popovin patsaan sata päivää ennen vappua.
Normaalisti lakitustilaisuuksissa pääsee painamaan päähänsä aiemmasta opinahjosta saavutetun tunnuksen, mutta imppulakkia saa käyttää myös opiskelija ensimmäisestä insinöörivapustaan lähtien. Monilla paikkakunnilla järjestetäänkin vappuaattona insinöörilakitus, jolloin ensimmäisen vuoden insinööriopiskelijat saavat painaa lakin ensimmäistä kertaa päähänsä juhlallisuuksien saattelemana. Lisäksi osa paikallisyhdistyksistä järjestää erikseen patsaan lakituksen, jolla aloitetaan joko vapun juhlinta tai sen odotus. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon perinteinen Popovin pipotus Kotkassa, jolloin Popovin patsas saa päähänsä insinöörimäisen pipon sata päivää ennen vappua. Ja lopulta pitkän odotuksen jälkeen, vappuaaton koittaessa, patsas lakitetaan imppulakilla.

Vappuaattona Popov saa imppulakin päähänsä.
Imppulakki on arvokas tunnus, joten luonnollisesti sen käyttöön liittyy perinteitä ja sääntöjä, joita tulee tarkoin jokaisen (tulevan) insinöörin varjella. Herrasmies ei pidä hattua sisätiloissa, kuten ei myöskään insinöörilakkia. Sisällä ollessa imppulakki asetetaan vasemmalle olalle siten, että tupsu kiertää niskan takaa oikealle olalle. Insinöörilakkia ei myöskään tule koskaan, eikä missään tapauksessa, luovuttaa henkilölle, jolla ei sen käyttöoikeutta ole.

Sisätiloissa lakkia pidetään olalla.
Jos näet tupsun nyöriin solmitun solmun, tarkoittaa se lakin kantajan olevan parisuhteessa. Jos taas näet nyöriin solmitun korkin, on kyseinen henkilö vannonut valan itse väkijuoman kanssa. Tällaiset solmut ovat kuitenkin harvassa ja sen voi solmia ainoastaan henkilö, jolla on jo korkki omassa lakissaan.
Solmu lakin nyörissä merkkaa parisuhdetta.


Insinöörilakin hankinta saattaa tuntua opiskelijasta melkoisen suurelta kustannukselta, mutta pidettäköön sitä panostuksena oman työn ja saavutuksien tunnustamiseksi. Kannettakoon me insinööriopiskelijat kaikki yhdessä imppulakkeja niille kuuluvalla ylpeydellä!

Lakkien ryhmätilaussesonki on käynnissä NYT - kysy lisää omalta paikallisyhdistykseltäsi.

Juuso Heinonen
kulttuuri
Matti Remes
ammattikuva ja -identiteetti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti