keskiviikko 20. elokuuta 2014

Koppipallo -- onnistuneen tiimityöskentelyn malliesimerkki

Kun lupauduin kirjoittamaan tätä juttua, uhkasin kirjoittaa koppipallosta. Ilmeisesti olen uhkausteni mittainen nainen, joten olkaa hyvät arvon lukijat!
Mietitäänpä koppipalloa yleisesti. Itselleni tulee mieleen joukkuelaji, jossa kaksi joukkuetta kilpailee siitä kumpi saa tehtyä enemmän maaleja. Maali lasketaan, kun joukkue onnistuu kuljettamaan pallon kopittelemalla vastustajan maalilinjan ylitse. Palloa hallussa pitävä henkilö ei saa liikkua, kun taas muut pelaajat joutuvat liikkumaan aktiivisesti hakiessaan syöttöpaikkoja, johon pallon pitäjä voisi syöttää. Vastustajat puolestaan pyrkivät blokkaamaan syöttöpaikkaa hakevat pelaajat ja katkaisemaan syötöt saadakseen pallon itselleen.
Koppipallossa merkitsee paljon joukkueen aktiivisuus ja liikkuvuus sekä tiimihenki. Pelaamista helpottaa mitä helpommiksi syötöt tehdään, eli millainen on syöttö seuraavalle pelaajalle, ja kuinka hyvin pelaaja saa pallon napattua. Mikäli syöttötekniikka on hyvä ja pelaajien taidot kunnossa, peli sujuu jouhevasti ilman suurempia ongelmia. Se koppipallon urheilullisesta merkityksestä.
Työelämässä koppipallolla on melko samanlainen merkitys. Vastustajana toimivat kilpailevat yritykset, joten yrityksen kilpailuvaltteina toimivat mm. toimitus- ja tuotantotehokkuus, joita pitää jatkuvasti kehittää kilpailun koventuessa. Joukkueen sisäisen pelin on oltava kunnossa. Oleellisinta on saada ”palloa” kopiteltua henkilöltä toiselle ilman että syöttö katkeaa ja pallo karkaa. Maali tehdään kun tilaus saadaan onnistuneesti suoritettua. Esimerkiksi teollisuudessa saadaan myynniltä ”Nyt on myyty tämän verran tämmöistä tuotetta” – pallo siirtyy seuraavalle pelaajalle eli tuotannon suunnittelijalle . Tämä siirtää pallon, eli suunnitelman, tuotannon laadun määrästä, tavoiteajasta, kiireellisyydestä ja kapasiteetista työnjohtajalle. Työnjohtaja ilmoittaa työntekijöille mitä tehdään, missä ajassa ja miten. Työnjohtaja vastaa, että pallo vastaanotetaan maalisuoralla – tuotannossa ja että tuote lähtee asiakkaalle ajoissa ja vaatimusten mukaisena. Pelin tuomaroinnista vastaa asiakas. Onko maali hyväksytty, eli täyttääkö se hänen vaatimuksensa laadun, määrän ja toimitusajan suhteen.
Onnistuneen koppipallon mahdollistavat seuraavat tekijät:
  • Kaikin puolinen ymmärrys resursseista, syistä, tavoitteista ja aikarajoista
  • Vastuunottokyky ja joustavuus
  • Ymmärretyksi tuleminen ja oikean informaation välittäminen – helppo ja ymmärrettävä viestintä.
  • Hyvä työyhteisö – asiat otetaan asioina, ei henkilökohtaisuuksina, jolloin palautetta osataan antaa ja ottaa vastaan
  • Tiimin kokemus – osataan pelata yhteen ja tiedostetaan mahdolliset heikkoudet
Tärkeää on muistaa seuraava: koppipalloa voi pelata missä vain. Riittää että ymmärrät kyseisen lajin oleellisimmat pointit ja olet osaava tai ainakin motivoitunut ryhmätyöntekijä – osaamista kun voi kartuttaa koko ajan. Ahkerista, määrätietoisista ja motivoituneista tekijöistä koostuu osaava tiimi, joka saa paljon aikaiseksi ja näin konflikteilta vältyttäneen, kun jokainen tekee oman työnsä hyvin ja saa tarvittaessa apua työnsä hyvään toteuttamiseen.
Tästä sitten toteuttamaan hyvää tiimityöskentelyä syksyllä ;)
Norppa

----------
Noora Nieminen
Hallituksen jäsen, Kulttuuri
Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti