maanantai 17. kesäkuuta 2013

Pari muuttujaa valintakokeessa


Jälleen kerran tuhansia nuoria kokeili taitojaan ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alan valintakokeessa kesäkuun alussa. Itse olin suorittamassa kyseistä koetta jo kolmatta kertaa. Edelliset kaksi kertaa olivat varsin menestyksekkäitä joten nyt oli haussa hattutemppu.

Kokeeseen valmistautumisessa noudatin itselle tuttua kaavaa, ei valmistautumista. Valmistautumattomuudesta huolimatta olin jo kaksi kertaa kokeen läpäissyt joten paineet läpäistä koe eivät nyt ainakaan liian kovat olleet. Tällä kertaa en kuitenkaan kymmeneltä edellisenä iltana käynyt lainaamassa laskinta kaverilta.

29.5. Kaleva uutisoi, että Oulun yliopiston DI-valintakokeessa oli saanut käyttää kiellettyjä symbolisia ja graafisia laskimia jopa yli tunnin ajan ennen kuin ne kerättiin pois ja vaihdettiin sallittuihin. Sama laskinsääntö on käytössä myös AMK:n tekniikan ja liikenteen alan valintakokeessa. Ilmoitus tästä annetaan valintakoekutsussa jossa selkeästi kerrotaan, että kiellettyjä laskimia ovat uudenmalliset symboliset laskimet.

3.6. ennen valintakokeen alkua suoritettiin perinteiset toimenpiteet sekä selkeästi kuuluvalla äänellä valvoja luki papereista, että kiellettyjä laskimia ovat uudenmalliset symboliset laskimet. Tässä vaiheessa pöydälläni lepäsi juuri äsken kielletyksi ilmoitettu laskin. Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen. Valintani oli tietoinen ja mukanani oli myös kaksi muuta laskinta, jotka olivat sääntöjen mukaan sallittuja. Samassa aloin tutkailemaan ympärilleni ja huomasin välittömästi ainakin kuudella olevan myös kielletty laskin koetilanteessa mukana.

Joka kerta kun valvoja käveli joukossamme, odotin, että kielletyt laskimet kerätään pois. Kertaakaan näin ei tapahtunut. Jo kokeen toisen vaiheen alkaessa valvoja oli kiertänyt mm. tarkastamassa kaikkien henkilöllisyystodistukset sekä keräämässä ja jakamassa paperia useampaan kertaan. Kaikesta tästä huolimatta sama henkilö, joka oli vain hetken aikaisemmin ilmoittanut kaikille kielletyistä laskimista, ei huomioinut kiellettyjä laskimia huomattavalla osalla hakijoista.

Pidän tätä huolestuttavana. Koska tiettyjen laskimien kieltämisenne on syynsä, niin mitä kertoo valintakokeen yleisestä vaatimustasosta ja arvostuksesta jos kokeen valvoja sivuuttaa täysin näin räikeän rikkeen?

Vierekkäin kiellety laskin (vas.) ja sallittu laskin (oik.)
Itse olen sitä mieltä, että koko laskinsäännöstä voitaisiin luopua ja muuttaa tehtävien luonnetta niin, että olennaisessa osassa olisi enemmän yhtälön ongelmalähtöinen muodostaminen tehtävänannosta eikä niinkään itse tehtävän mekaaninen lopputuloksen esittäminen parilla välivaiheella. Yksinkertaiset yhtälöratkaisut ja laskinrajoitukset valintakokeessa eivät ole enää tätä päivää. Myös valintakokeen on seurattava kehitystä.


Mika-Matti Ojala
Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja

4 kommenttia:

  1. Aika järkevää pitää mukana sääntöjä/rajoituksia joita ei kuitenkaan valvota ollenkaan. Liekkö valvojatkin protestoimassa niitä vastaan, kun eivät puutu rikkeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että suurella osalla valvojista ei ole hajuakaan miltä näyttää kokeessa kielletty laskin, ja valvojathan ovat opetushenkilökuntaa... surullista

      Poista
    2. Miksei saisi olla opetushenkilökuntaa..? Yo-kirjoituksissakin maikat valvoo. Ohjeistus on sitten aina asia erikseen.

      Poista
    3. Meinasin vaan sitä, että on surullista, että opetushenkilökuntaa ei kiinnosta yhteisesti koetilanteeseen sovitut säännöt.

      Poista