tiistai 1. syyskuuta 2020

Asiaa opintotuesta

 Valtiovarainministeriössä ollaan ehdotettu työllisyystoimeksi opintotuen leikkaamista siten, että opintotukea maksettaisiin vain tutkinnon tavoiteajan verran. Samalla opintotuen tulorajoja nostettaisiin.  

Tutkimustiedon mukaan opintotuen tulorajojen korottaminen lisäisi opiskelijoiden tuloja ja kasvattaisi julkisen sektorin nettotuloja. Opintotuen tulorajojen korottamisesta johtuvalla opintojen aikaisen työnteon lisääntymisellä voi kuitenkin olla vaikutuksia opintoaikoihin. 


Opiskelujen aikaista työntekoa tuetaan korottamalla opintotuen tulorajoja. Opintojen hidastumisen ehkäisemiseksi tukikuukausittaista opintopistevaatimusta kiristetään niin, että tukikuukaudet riittävät valmistumiseen tavoiteajassa. Opintolainahyvityksen määräaika yhtenäistetään tavoiteajan kanssa. 

-Valtiovarainministeriön muistion ehdotus 

 


Myös Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n puheenjohtaja Anna Laurila totesi artikkelissaan, että tavoiteajassa valmistuminen on myös opiskelijan intressi, mutta kiristämällä vaatimuksia ei aiheuteta muuta kuin inhimillisyyden unohtamista ja kohtuuttomien odotusten kasaamista heille, jotka kompuroivat.  


Useat insinööriopiskelijat hakeutuvat töihin opintojen ohessa, joten he hyötyvät tulorajojen nostamisesta, mutta varjopuolena työt voivat viivästyttää valmistumista. Ehdotus herättää tulevaisuuden kauhukuvia siitä, että aika tai jaksaminen eivät riitä, jolloin opintojen aikana ei ehditä tai uskalleta hakea töihinKuitenkin työnteko opintojen ohessa tukee sekä oppimista että  työllistymistä myös valmistumisen jälkeen. 


Tämän hetkinen opintotukijärjestelmä takaa opintotukea ensisijaisesti tavoiteajaksi. Jos opintoja ei saa tavoiteajassa suoritettua ja tukikuukausia on jäljellä, niin on mahdollista hakea lisätukea. Toisin sanoen jo nyt tukea maksetaan vain sen verran, mikä on määritetty tutkinnon tavoiteajaksi - sillä erotuksella, että nyt opiskelijoilla on mahdollisuus saada joustoa tukiajan kestoon, mikäli tukikuukausia on käyttämättä - toteaa Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n puheenjohtaja Teemu Rajala. 

 


Lisätietoja 

https://www.kela.fi/opintotukiaika-amk-opinnot 


Insinööriopiskelijaliiton liittohallitus

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti