tiistai 14. huhtikuuta 2020

Opiskelukin myllerryksessä koronan takia

Tyhjä tekstitiedosto on edessä. Deadline lähestyy. Ajatus ei vain pysy tehtävässä, vaan harhailee muualle. Verkkokaupan, uutissivuston tai minkä tahansa sivuston klikkaaminen on helppoa. Kukaan ei ole valvomassa, mitä tekee. Tämä ongelma voi olla tuttu normaalitilanteessaakin opiskellessa, mutta korostuu nyt koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa, kun kaikki opetus toteutetaan etänä. Itseään täytyy johtaa määrätietoisesti. Toisille se on helpompaa kuin toisille. Itsekään en ole paras esimerkki tässä asiassa, mutta hieman sanontaa muuntaen: Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin kirjoitan. Tämän blogitekstinkin aloittaminen oli monen suunnitelman jälkeen vasta käytännön toteutuksen vaiheessa. Tähän olen listannut siis opiskeluun auttavia tekijöitä. Lähteenä blogissa olen käyttänyt Ylen artikkelia "Älä lähde häröilemään ja tekemään muuta" – 10 vinkkiä kotiopiskeluun. Asia pysyy vielä ajankohtaisena tänä vuonna tavallista useamman opiskelijan jatkaessa opiskeluaan kesäaikana. Apua opiskelun ongelmiin on saatavissa lisäksi oman koulun opiskeluhyvinvoinnin toimijoilta.

Tehtävälista helpottaa tehtävien jäsentämistä.
Kuva: OpenClipart-Vectors Pixabaystä 
Herää aamulla ajoissa. Tee arkirutiinit samaan tapaan kuin olisit menossa kouluun normaaliin tapaan. Tee pieni lenkki ulkona, niin ajatus lähtee paremmin liikkeelle. Jos olet normaalisti liikkunut pyörällä kouluun, aja pyörällä aamulla lenkki, jolta palaatkin takaisin kotiin. Enemmän normaalintuntuiseksi opiskelun saa, kun pukeutuu niin kuin olisit koulussa. Huolehdi myös normaaliin tapaan hygieniasta.

Suunnittele viikon ja päivän aikataulu. Kirjoita tehtävälista ja aikatauluta tehtävät. Älä tee liian optimistista aikataulua. Jätä aikavaraa yllätyksille. Opiskele samaan tahtiin kuin opiskelisit normaaliolosuhteissa. Pidä taukoja sinulle sopivaan tahtiin, tarvittaessa vaikka ajastimen kanssa. Syö hyvin pitäen kiinni normaalista ruokailurytmistä. Pilko suuremmat tehtävät pienemmiksi tavoitteiksi niin silloin on helpompi saavuttaa tavoite eikä tehtävä tunnu niin suurelta.

Järjestä sopiva paikka työnteolle, jossa ei ole muita ärsykkeitä. Siirrä kännykkä pöytälaatikkoon ja äänettömälle, jotta somen ilmoitusten äänimerkit eivät jatkuvasti ole keskeyttämässä ajatusta. Sovi yhteiset vapaahetket kavereidesi kanssa. Järjestä työpiste mahdollisimman viihtyisäksi. Muista ergonomia kotioloissakin, ettei joukolla kohta olla fysioterapeutin vastaanotolla.

Vanhan sanonnan mukaan ensin työ, sitten huvi. Motivoi itsesi ajatuksella, että vapaa-aika on palkinto tehdystä työstä. Tehtävä kuitenkin on joskus tehtävä ja sen saa pois mielestä tekemällä sen. Koulun jatkaminen normaaliolosuhteissa on paljon helpompaa, kun poikkeusolosuhteissa on opiskellut mahdollisimman hyvin. Ulkoilu tai muu mukava tekeminen voi myös auttaa tehtävän kanssa, kun on hetken jotain muuta mietittävää.Jarno Häkkinen
Hallituksen jäsen, viestintätiimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti