tiistai 7. huhtikuuta 2015

Paikallisyhdistysesittely #3: Joensuun Insinööriopiskelijat ry

Itäisin Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistyksistä on Pohjois-Karjalan susirajaa vartioiva Joensuun Insinööriopiskelijat ry (JoIO). Tätä nykyä n. 300 jäsenen yhdistys on perustettu vuonna 1961 ja toimipaikkana on Joensuun kaupunki. JoIO:n historiaan on vuosien varrella mahtunut monenlaisia käänteitä. Perustamisvuonnaan 1961 yhdistys (tuolloin WTO) toimi oppilaskuntana (nyk. opiskelijakunta), mutta nopeasti sen toiminta sidottiin ammatillisiin etujärjestöihin. Nimimuutoksiakin on yhdistyksen historiaan mahtunut. Vuosina 1961-1963 yhdistys toimi nimellä Wärtsilän Teknillisen Oppilaitoksen oppilasyhdistys, 1963-1997 Wärtsilän Teknillisen oppilaitoksen Oppilasyhdistys ry, 1997-2015 Wärtsilän Tekniikan Opiskelijat ry ja 24.3.2015 eteenpäin yhdistys tunnetaan nimellä Joensuun Insinööriopiskelijat ry.

Nykyään yhdistys toimii Karelia-ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoiden jäsenjärjestönä ja edunvalvojana. Lisäksi tarkoituksena on järjestää opiskelijoille oppimateriaaleja sekä huvi- ja urheilutoimintaa. Parhaiten toimintaan pääsee mukaan hakemalla yhdistyksen hallitukseen tai yhteyshenkilöksi. Muuten toimintaan pääsee mukaan siinä rajoissa kun se on mahdollista. Jäsen esimerkiksi voi esittää halukkuutensa järjestää jokin tietty tapahtuma ja tämä pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.

JoIO:n toimintaa ylläpitää yhdistyksen opiskelija-aktiiveista muodostuva hallitus. Vuonna 2015 hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Sami Purho, varapuheenjohtaja Piia Räsänen, rahastonhoitaja Katja Keronen, sihteeri Mia Rouvinen sekä jäsenet Juho Hirvonen, Matti Syvänne, Jesse Vaaranto, Hanna Martikainen ja Henri Paananen. Hallituksen jäsenet ovat tavoitettavissa Joensuun Wärtsilä-talon ja Sirkkalan kampuksilla Joensuussa. Yhdistyksen toimisto sijaitsee Wärtsilä-talolla rakennuksen alimmassa kerroksessa, melko lähellä pääaulan portaita.

Vuoden 2015 hallitus syyskokouksessa
Aarno Haverinen, vuoden opettaja '95
Kuten odottaa saattaa, 50 toimintavuoden aikana on varmasti muodostunut joitain perinteitäkin. Vuoden Opettaja (Vuoden Opettaja Gaala järjestetty vuodesta 1983) on todella arvostettu titteli opettajien keskuudessa. Vuosittain pidettävässä gaalassa opiskelijat äänestävät mielestään vuoden parhaan opettajan. Kolmen edellisen vuoden voittajat ovat äänestyskiellossa. Samalla kerätään mielipiteitä koulutuskeskuksen toiminnasta. Tursajaiset (vuodesta 1967 lähtien) on tekniikan fuksien kastetilaisuus, joka pitää sisällään rastikierroksen, "kasteen" ja ryhmäytymistä. Wärtsilän Weto on luokkien välinen köydenvetotapahtuma, joka järjestetään koulupäivän aikana koulun pihalla. Voittajalle on luvassa mainetta ja kunniaa. JoIO:lla on lisäksi muita nuorempia perinteitä, mutta edellä mainitut ovat kestäneet useita vuosikymmeniä! JoIO:laiset ovat lisäksi järjestäneet tapahtumia vuosittain Pohjois-Karjalan Insinöörit (P-KI) ry:n kanssa.

Yhdistyksellä on ollut myös historiansa aikana useita eri julkaisuja, joista osaan pääsee käsiksi yhdistyksen kotisivujen kautta. Lisäksi kurssijulkaisuja on esillä toimistolla. Tällä hetkellä vastaavia jäsenjulkaisuja ei tehdä.

JoIO tarjoaa jäsenilleen useita etuja. Haalareista saa tällä hetkellä 15€:n alennuksen liiton jäsenkortilla. Lisäksi kaikkiin tapahtumiin, joita JoIO järjestää, jäsenet saavat alennusta pääsymaksuista. Paikallinen Pub Fever on ollut yhteistyössä yhdistyksen kanssa useaan oteeseen ja sen "FEVER"-tarralla saa alennusta kyseisen ravintolan tuotteista. Jäsenkortilla saa myös etuja Joensuun Kuntokeitaalta (kuntosali, keilaus ja sulkapallo), Kolin laskettelukeskuksella sekä esimerkiksi KontioGolfin pelilippuja alennettuun hintaan. Lisäksi yhdistys pyrkii järjestämään satunnaisesti illanistujaisia, jotka on tarkoitettu vain jäsenille. Jäsenyys JoIO:ssa siis kannattaa!

Aina yhdistyksen toiminta ei kuitenkaan ole ollut aivan nykyisen kaltaista. Aiemmin yhdistyksellä oli esimerkiksi useita työntekijöitä, oma opiskelija-asuntola, ruokala, kirjakauppa, kahvio ja lomahuvila. Lisäksi vuonna 1992 silloisen oppilasyhdistyksen jäseninä oli 99 % opiskelijoista (593 hlö). Yhdistyksen toiminta hiipui 2000-luvulla muutamaksi vuodeksi, mutta onneksi paikallisia puuhamiehiä ja -naisia riitti nostamaan Joensuun takaisin maailmankartalle. Iloiseen karjalaiseen elämäntapaan kuuluen joensuulaiset ovatkin sitten antaneet kuulua itsestään, jonka vuoksi monella on verkkokalvoille piirtyneenä mm. vihreän Jofa-kypärän ääriviivat ja ”mie ja sie” kajahtelevat korvissa.

Tursajaiset, 90-luku
Viimeisen kahden vuoden aikana JoIO:n toiminta on suorastaan saanut siivet alleen. Paikalliset tekniikan alalla toimineet opiskelijajärjestöt yhdistettiin JoIO:on ja kaikki toimivat nyt saman nimen alla. Jäsenrekrytointi on myös noussut huimasti ja tekipä yhdistys vuonna 2014 oman jäsenhankintaennätyksensä! Lisäksi mukaan on saatu uusia aktiivisia opiskelijoita, joiden avulla turvataan yhdistyksen toiminnan jatkuvuus. Suurimpana muutoksena toiminnassa on ollut tämänkeväinen nimenmuutos. Nimi muutettiin muotoon Joensuun Insinööriopiskelijat ry, koska jäsenkelpoisia ovat myös Sirkkalan kampuksella opiskelevat energia- ja ympäristöteknologian opiskelijat. Vanhalla nimellä on lähinnä historiallista painoarvoa, sillä se muistuttaa ajasta, kun Joensuussa koulutettiin vielä teknikkoja.

Yhdistyksen tulevaisuus näyttää valoisalta ja työsarkaa riittää. Erityisesti JoIO:laiset aikovat panostaa insinöörikulttuurin tutuksi tekemiseen joensuulaisten keskuudessa. Kulttuurin leviämistä edistää varmasti paikkakunnalla järjestettävä IOL:n suurin tapahtuma IOP, eli valtakunnalliset Insinööriopiskelijapäivät, jotka ovatkin jo aivan ovella! Tapahtumaan odotetaan jopa tuhatta kävijää, toivottavasti sinäkin olet viettämässä ikimuistoista viikonloppua Joensuussa!
Wärtsilän Weto 1997 ja 2014

Jojensuulaisia voi tavoitella ja seurata eri tavoin, esimerkiksi seuraavasti:

Internetsivut:               www.wtory.fi
Facebook:                    www.facebook.com/joiory
Instagram:                   @iop2015.joensuu (tarkoitus on ottaa käyttöön myös yhdistyksen oma IG-tili)
Twitter:                      @iop2015joensuu (IOP:tä varten)
Sähköposti:                  wtory[at]edu.karelia.fi
Osoite:                        Karjalankatu 3,
                                   80200 JOENSUU

Ps. Mikäli teillä on havaintoja Aleksi Tahvanaisen vihreästä Jofa-kypärästä, ilmoitattehan siitä JoIO:lle.

Soon...



IOL:n liittokokous asetti vuoden 2015 liittohallitukselle ponnen, missä hallituksen jäsenet kiertävät aktiivisesti omia vastuuyhdistyksiään ja tutustuvat paikalliseen insinöörikulttuuriin. Todisteena tästä hallituksen jäsenet kirjoittavat esittelytekstit omista yhdistyksistään tähän blogiin.

JoIO ry:n esittelyn kirjoitti Joensuun aluevastaava Rauha Repo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti