tiistai 23. marraskuuta 2021

Laadukas insinöörikoulutus vaatii rakenteellisia muutoksia

Viimeaikaiset maailmantilanteen muutokset ovat korostaneet entisestään insinööriopiskelijoiden kohtaamia ongelmia opintojensa kanssa. Itsenäisen opiskelun merkityksen korostuminen, radikaalit muutokset sosiaalisessa elämässä sekä opetusmetodiikassa näkyvät tällä hetkellä Insinööriopiskelijaliiton jäsenmäärässä viivästyvinä valmistumisajankohtina ja kääntäen Insinööriliittoon siirtyvien jäsenten suhteellisena laskuna. On erittäin hyvä asia, että YTHS on tuonut mielenterveyspalvelut helpommin saavutettaviksi opiskelijoille. Niiden saatavuus ei kuitenkaan ole vielä saavuttanut toivottua tasoa, jossa jokainen avuntarvitsija saisi apua tarpeeksi nopeasti, kattavasti sekä riittävissä määrin. Uupumusta, masennusta tai mitään muutakaan omaan jaksamiseen vaikuttavaa terveydellistä tekijää ei tule kuitata vain ”motivaation puutteena” tai muuna henkilökohtaisena puutteena. 

Insinööriopiskelijoiden koulutuksen keskeyttämisprosentti on korkea ja uudistetun pääsykoemenetelmän myötä odotamme sen nousevan entuudestaan. Koemme, että uusi valintatapa on riittämätön mittaamaan opiskelijan motivaatiota ja varmistamaan riittävän taitotason. Haasteita opiskelijoilla on erityisesti matemaattisilla ja luonnontieteellisillä aloilla. Tapa, jolla tämä on näkynyt opetussuunnitelmissa ei yleensä korreloi heikentyneen osaamispohjan tunnistamisessa ja tukemisessa, vaan opetus järjestetään niin kuin ennenkin. Opiskelijoiden lähtötasot ovat hyvin erilaisia, eikä nykyinen järjestelmä ota sitä huomioon tarpeeksi kattavasti.

Opiskelutahdista jääminen syystä tai toisesta jyvitetään yleensä opiskelijan vastuulle. Varsinkin opintojen alkuvaiheessa käyneet kärryiltä putoamiset ennakoivat huonoa koulumenestystä ja myös keskeyttämisen todennäköisyyttä. Opiskelijalla tietenkin tulee olla vastuita, mutta yhteisen edun nimissä olisi hyödyllisintä, jos kukaan ei putoaisi kärryiltä. Ja jos putoaisivat, heidät saataisiin nopeasti mukaan takaisin kelkkaan. Roikkuvat deadlinet ja puutteellinen ymmärrys perusopintojenkin jälkeen ovat omiaan kasvattamaan opiskelijan kuormaa. Näin opiskelijan työmäärä ja vaatimustaso kasvaa sekä osaamistaso pysyy erittäin pirstoutuneena. Oli haasteiden syynä mikä tahansa, voi opiskelija ainoastaan itse vaikuttaa siihen, että pääsee takaisin rytmiin kiinni. 

Tarve tukiopetukselle tunnistetaan peruskoulussa ja lukiossa, mutta korkeakouluopinnoissa se on vieraampi käsite.  Asiaa auttavat kouluista löytyvät opinto-ohjaajat, mutta silloinkin yleensä vain responsiivisesti. Proaktiivista tukea löytyy heikosti. Koemme, että laadukkaan koulutuksen varmistamiseksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia opiskelun yksilöittämistä varten. Kasvavat ryhmäkoot eivät ole ongelma, mikäli opiskelijoille voidaan tarjota tukea hänen tasollaan. Tukiopetuksen järjestäminen saanee alkuun vastarintaa ja paljon syitä miksi se on mahdotonta, mutta joissakin ammattikorkeakouluissa on jo hyväksi todettuja ratkaisuja. Tämän lisäksi opetuksen tulisi tunnistaa todellisesti opiskelijan osaamisen tason aiheen piirissä ja rakentaa sen varaan asteittain yksilöllistä opetusta. 

Laadukas insinöörikoulutus on tulevaisuutta ajatellen yksi merkittävimpiä kilpailutekijöitä, joita Suomella on ajatellen innovaation ja informaatioyhteiskunnan tulevaisuuden näkymiä. Teknologian monimutkaistuessa ja yhteiskuntarakenteen muuttuessa voidaan olettaa, että osaavia insinöörejä tarvitaan enemmän kuin nyt ja se vaatii opetuksen ja opiskelun laadun parantumista sekä opetuksen nykyaikaistamista.


Saana Lappalainen
Puheenjohtaja
saana.lappalainen@iol.fi  


Juho Toukola
Hallituksen jäsen
juho.toukola@iol.fi

maanantai 11. lokakuuta 2021

TRIOL On The Road 2021

Ihanaa viikon alkua ja TRIOL On The Road viikkoa! No mikä ihme on tämä TRIOL? TRIOL On The Road on Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:n ja Tradenomiopiskelijoiden yhteinen vuosittainen kampanja. Kampanjan tarkoituksena on käsitellä yhteisiä tärkeitä asioita. Tänä vuonna olemme keskittäneet teemamme työnhakuun ja sitäkin enemmän kesätyöhakuun.

Kesätyöhaut aikaistuvat vuosi vuodelta. Nykyisin monet kesätyöhaut aukeavat jo ennen vuoden vaihdetta. Tästä johtuen monille opiskelijoille kesätöihin hakeminen voi tulla pienenä yllätyksenä, kuten itsellenikin on käynyt useasti. Hyvän CV:n päivitys tai sen kokonaan uusiksi tekeminen vie reilusti aikaa. Toivon, että tämän viikon vinkit auttavat tulevassa kesätyönhaussa.

Kesätöihin hakeminen on jännittävää aikaa, varsinkin ensimmäisen vuoden opiskelijalle. CV:n ja työhakemuksen tekeminen voi tuntua työläältä, jos näitä ei ole aiemmin joutunut tekemään. Insinööriliiton jäsenenä voit hyödyntää Insinööriliiton urapalveluiden asiantuntijoita. He osaavat neuvoa sinua tekemään vaikuttavan CV:n ja työhakemuksen.

Insinööriliiton jäsensivuille kirjautumalla pääset käsiksi moniin muihinkin työnhakua helpottaviin materiaaleihin. Jäsensivuilta löydät niin palkkatilastot, webinaaritallenteet kuin myös tulevat koulutukset. Itsekin näitä palveluja hyödyntäneenä, voin rehellisesti sanoa näillä olleen iso apu kesätöiden hakemiseen.

Toivottavasti tulevan viikon vinkit auttavat sinua tulevissa kesätyöhauissa ja saat mahdollisimman paljon irti TRIOL-viikosta!

 

Janne Jama

Varapuheenjohtaja

Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Kuntavaalit 2021

On taas se aika, kun valitaan uudet toimijat kunnallisehdokkaista. Penkereitä koristaa jälleen eri puolueiden naamataulut, ja näistä pitäisi yrittää valita yksi henkilö, joka ajaisi minulle tärkeitä asioita. Ei ole helppo homma.


Miksi sitten edes äänestää? Haluatko kunnastasi opiskelijaläheisemmän? Entä julkinen liikenne? Onko sinulle tärkeää luonnon suojelu? Vai haluatko vain, että sinulla on paras mahdollinen korkeakoulu? Näihin kaikkiin voit vaikuttaa vain äänestämällä. Onneksi nykyään on hyviä apuvälineitä löytämään se oikea ehdokas juuri sinulle, kuten esimerkiksi vaalikone.

Nuorien äänestysprosentti on ollut aina valitettavan matala. Vuoden 2017 kuntavaaleissa vain 35 % prosenttia 18–24-vuotiaista käytti äänioikeuttaan. Tämä on alta kolmasosa kaikista äänivaltaisista nuorista.
Todella vähän, eikö?

Juuri meidän nuorien tulisi yrittää aktiivisesti vaikuttaa yhteiskunnassa. Me olemme ne, joihin tulevat päätökset vaikuttavat pisimpään. Tästä syystä on tärkeää, että mahdollisimman moni meistä äänestäisi ja täten vaikuttaisi oman kuntansa asioihin ja päätöksentekoon.


Lähde äänestämään ja tee kunnastasi Suomen paras!


Taneli Kupias


keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Terveiset liittohallitukselta

Hei ystäväni! Mukavaa että olet löytänyt tiesi tekstini ääreen. Insinööriopiskelijaliiton hallitus vuosimallia 2021 on nyt aloittanut hommansa toden teolla, ja alkuvuosi on ollut jo kovin työntäyteinen. Tässä postauksessa lyhykäisyydessään hallituksen ja sen toiminnan esittely, sekä hieman tästä vuodesta.

Hallituksessa olemme jakautuneet neljään tiimiin. Nämä ovat puheenjohtajisto, edunvalvontatiimi, järjestötiimi ja viestintätiimi.

Puheenjohtajisto

Puheenjohtajamme Saana Lappalainen ja varapuheenjohtaja Janne Jama orkestroivat hallituksen toimintaa tämän vuoden ajan. Heidän tehtävänsä on pitää langat käsissä ja toimia edustustehtävissä. Saanalla ei ole vastuu paikallisyhdistystä, Janne toimii toisena vastuuhenkilönä UIO ry:lle.

Edunvalvontatiimi

Ailu Vuolli, Ronja Nieminen, ja Taneli Kupias, eli trio ART tekee edunvalvonnasta taidetta. Palavan innostuksen voimalla he edistävät jäsenistömme etuja, ja antavat tukea haastavissa tilanteissa koko kentälle. Näihin koko Suomen SoPoKoPoihin voit olla yhteydessä milloin tahansa asiasta kuin asiasta. Häirintäyhdyshenkilöt ovat Ronja ja Taneli, joilta voit aina luottamuksellisesti kysyä tilanteesta kuin tilanteesta.

Järjestötiimi

Aaro Yli-Öyrä, Jani Tervo, ja Rami Takala ovat nykyaikaisen järjestötiimin ehdottomat ykkösnimet insinööriopiskelijoiden maailmassa. Yhdessä he ideoivat ja uudistavat liiton koulutuksia, niin että voimme tarjota ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa siitä, miten paikallisyhdistysten hallitukset voivat parhaiten palvella jäsenistöään.

Viestintätiimi

Anssi Pelkonen ja Juho Toukola. Viimeisimpänä hallituksemme kynämiehet. Tehtävämme on yksinkertainen: tehdä liittohallituksen viestintää, tarjota apuamme muille tiimeille, tuottaa materiaalia kentälle, ja tarjota ratkaisuksi kaikkiin ongelmiin ensin fontin vaihtamista comic sansiksi.

Työryhmät

Vielä lopuksi semmoisesta, että käynnissä on tammikuun loppuun asti haku strategia- ja viestintätyöryhmiin! Kaikki IOL:n jäsenet ovat tervetulleita hakemaan. Voit lähettää vapaamuotoisen hakemuksesi ja voit kysyä lisää strategiatyöryhmästä Jannelta janne.jama@iol.fi ja viestintätyöryhmästä juho.toukola@iol.fi . Strategiatyöryhmän tarkoitus on tehdä valmistelevaa työtä liittyen seuraavaa strategiakauteen ja viestintätyöryhmän isoin tehtävä on luoda uusi graafinen ohjesääntö, eli päivittää liiton visuaalinen ilme nykyaikaiseksi ja vaikuttavaksi.

Menestyksekästä vuotta 2021 sinulle ystäväni

Juho Toukola