Eduskunta tekee monia opiskelijan elämään nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavia päätöksiä. Näistä hyviä esimerkkejä ovat mm. opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin, AMK-opiskelijoiden lisääminen YTHS:n piiriin, AMK-rahoitusmallin uudistus.
Edellisissä eduskuntavaaleissa nuoret äänestivät huomattavasti keskivertoa huonommin. 18-24-vuotiaiden äänestysprosentti oli 47 ja 25-34-vuotiaiden prosentti oli 58 keskiarvon ollessa 69 prosenttia. Tällä hetkellä kansanedustajien keski-ikä on 51- vuotta. Poliitikassa tärkeiksi aiheiksi nostetaan ne, jotka kiinnostavat isoa osaa äänestäjistä. Koska nuoret ovat huonoiten äänestävä ryhmä, jää nuorien mielipide helposti vanhempien varjoon. Tähän tarvitaan muutos, jotta opiskelijoille ja vastavalmistuneille tärkeät asiat tulevat kuulluiksi. Mielipiteesi siitä mihin Suomen pitäisi olla menossa ei välttämättä vastaa esimerkiksi eläkeläisen kanssa, haluatko siis antaa heidän päättää puolestasi?
Mitä asiaan sitten voi vaikuttaa?
Äänestämällä itse ja kannustamalla tuttaviaan äänestämään. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla oman ehdokkaan valitseminen voi tuntua hankalalta ja hämmentävältä. Sitä ei kannata kuitenkaan pelästyä liikaa, koska ehdokkaisiin tutustumiseen on monia tapoja. Tässä niistä joitakin ja vinkkejä niiden käyttöön:Vaalikoneet:
Vaalikoneita on monenlaisia ja ne keskittyvät eri asioihin, joten kannattaa kokeilla useampaa vaalikonetta.Osan kysymyksistä voi tulkita monella tavalla, joten kannattaa tarkistaa myös ehdokkaan kirjalliset vastaukset, mikäli ne ovat saatavilla
Kysymyksistä kannattaa valita ne sinulle tärkeimmät ja tarkistaa, että kiinnostavimmat ehdokkaat ovat kanssasi asiasta samaa mieltä.
Puolue vaikuttaa kansanedustajan työskentelyyn, joten kannattaa tutustua puolueen kantoihin sinua kiinnostaviin asioihin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_2019?fbclid=IwAR26SHuu0QjU4Cy0C_B4ds4V45yxUWegNq1zG0rXhDQecrvzb1ZKRkqrt90#Vaalikoneita
Vaalipaneelit:
Monet tahot järjestävät vaalipaneeleita, joten monella paikkakunnalla opiskelijajärjestöt järjestävät omia paneeleitaan.Ständeillä vierailu:
Ehdokkaita voi bongailla tapahtumissa ja päästä puhumaan heidän kanssaan suoraan.Verkkosivut, sosiaalinen media ja mahdolliset haastattelut muissa medioissa
Puolueiden vaaliohjelmat on löydettävissä helposti internetistä. Vaaliohjelmassa puolue kertoo tavoitteensa seuraavalle vaalikaudelle. Puolueen mielipiteistä saa tietoa myös seuraamalla puheenjohtajien vaalitenttejä.Mihin sitten kannattaisi kiinnittää huomiota?
Jokaisella on omat mielipiteensä siitä, mihin haluaisi muutosta ja mihin sitä ei ainakaan haluaisi. Kannattaa siis miettiä sinulle tärkeimmät teemat. Alla joitakin esimerkkejä:
Koulutus ja sen rahoitus
Terveydenhuollon yksityistäminen
Työllisyyden parantaminen ja keinot siihen
Ilmastonsuojelu
Perustulo
ja niin edelleen.
Nostetaan yhdessä nuorten aikuisten äänestysprosenttia ja saadaan meidänkin ääni kuuluviin! Jokainen voi vaikuttaa äänestämällä itse ja aktivoimalla kavereitaan äänestämään.
Roosa Huttunen,
Hallituksen jäsen, edunvalvontatiimi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti