Aloituspaikkojen määrän kasvattamista tekniikan alalla tulee välttää, jotta työllistymismahdollisuudet säilyvät, eivätkä opiskelijat opiskele työttömiksi. Paikat tulisi kohdistaa aloille ja paikkakunnille, joilla on työvoiman tarvetta sekä resursseja opiskelijoiden koulutukseen.
Jo nyt useissa ammattikorkeakouluissa tilat ja materiaalit eivät riitä nykyisille opiskelijaryhmille, joten kasvavat ryhmäkoot tuovat mukanaan lisää ongelmia. Opiskelijat eivät välttämättä mahdu heille varattuihin tiloihin, eikä kaikilla ole tasavertaista mahdollisuutta harjoitella esimerkiksi insinöörityössä tarvittavien ohjelmistojen käyttöä. Suuret ryhmäkoot vaikeuttavat opettajien töitä ja heikentävät opetuksen laatua.
Koulutuksen rahoituksesta on aiemmin leikattu, mikä vaikutti selvästi opetuksen laatuun ympäri Suomen. Ammattikorkeakouluille nyt kaavailtua lisärahoitusta olisi tarkoitus käyttää yhä useamman hakijan sisäänottamiseen, mutta se ei riitä edes nykyisen laatutason ylläpitoon. Kasvaneet ryhmäkoot ja vähentyneet resurssit näkyvät laskeneena motivaationa ja vaikuttavat negatiivisesti opiskelijoiden oppimisprosessiin. Vastavalmistuneen taidot eivät välttämättä nytkään vastaa työelämän tarpeita.
“Jäsenistöltämme on kuulunut jatkuvasti kommenttia opetuksen alentuneesta tasosta ja resurssipulasta. Vertailu muutaman vuoden takaiseen paljastaa selvän eron entiseen: lähiopetusta on vähennetty lisäten itseopiskelua - monesti jopa ilman palautetta suorituksesta - ja ohjelmien käyttöä ei enää useinkaan pysty harjoittelemaan koululla. Tämä heikentää työllistymismahdollisuuksia, koska kokemusta työelämän kannalta tärkeistä sovelluksista ei ole.” Insinööriopiskelijaliiton varapuheenjohtaja Tuomo Hartikainen toteaa.
Opiskelijoita valmistuu insinööreiksi vuosittain noin 5 000, mutta työmarkkinoilta poistuu vuosittain vain noin 2 000 insinööriä. Lisäksi korona vaikuttaa monen elämään ja tulevaisuudennäkymiin tällä hetkellä, näkyen esimerkiksi lomautuksina. Ratkaisuja opiskelupaikkojen lisäämisestä ei etenkään tällä hetkellä pitäisi tehdä hätiköiden, sillä työttömäksi kouluttaminen ei ole kenenkään etu.
Insinööriopiskelijaliiton liittohallitus
Insinööriopiskelijaliiton liittohallitus