torstai 11. toukokuuta 2017

Aurinko paistaa ja räntää sataa - taitaa tulla kesä?



Voin varmasti puhua jokaisen hallitustoverini puolesta ihmetellessäni, mihin aika on kulunut hallituskautemme lähestyessä kovaa vauhtia jo puolta väliään. Tosin kalenteriamme rullaillessani en voi kuin todeta, että onhan sitä ehditty. Ei ole yhden, kahden eikä kolmenkaan käden sormilla laskettavissa kuinka monta tapahtumarikasta päivää kevääseen on mahtunut.

Vuosi polkaistiin käyntiin PuSiRaKo -koulutuksessa (puheenjohtajat, sihteerit, rahastonhoitajat ja koulutuspoliittiset vastaavat). Kuvassa tämän vuoden PJ:t!
Tammikuussa osallistuimme myös Insinööriliiton Järjestöjohdon neuvottelupäiville. Yksi reissun kohokohdista oli ehdottomasti illallinen Kemin Lumilinnassa!
Miihkali matkalla Tradenomiopiskelijaliiton vuosijuhlille..

Hallitus on kokoontunut tähän mennessä kolme kertaa kokoustamaan ja muutama kokous on pidetty myös sähköpostitse.
Sisäiset aamuvirkut on herännyt jokaisessa ja junien penkit sekä asemien aulat tulleet tutuksi, sillä paikallisyhdistysten luo, erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, olemme tehneet liki sata reissua kevään aikana. Näiden kenttäkierrosten lisäksi kalenterit on täyttynyt muun muassa eri tahojen kokouksista, sidosryhmätapaamisista ja vuosijuhlista.

Aina ei tarvitse matkustaa yksin. <3
Koulutuksia on monenlaisia! Tässä Matti kävi pitämässä sitsikoulutusta CentrIO:n porukalle.


IOL, TROL, TALENTIA + SAMOK
Mitäpä ei aluevastaava tekisi oman paikallisyhdistyksensä puolesta!
Olemme päässeet myös tutustumaan monien eri kaupunkien opiskelijakulttuureihin mitä hauskimpien tapahtumien merkeissä. Kiitos tästä kuuluu paikallisyhdistyksillemme - IOL:n hallitus on saanut kiitettävästi kutsuja tapahtumiin tänäkin vuonna. Team Korso on nähty kilpailemassa mm. Winterfesteillä Kuopiossa, Polkuauto Grand Prixissä Turussa ja Poikkitieteellisessä Mölkyssä Helsingissä. Tampereen T-itse Labroihin kävimme viemässä Laulumatin ilosanomaa ja Oulussa työntämässä Tynskää yhdessä pohjoisen vappukansan kanssa.

Oululaiset siis työntää saunaa pitkin kyliä vappuna!
Markuksen, Samun, Katrin ja Juuson rastilla T-itse Labrassa piti tunnistaa Laulumatin lauluja.
Winterfestit vietettiin hyisessä Kuopiossa helmikuussa! Team Korson joukkueessa Ossi, Katri, Samu ja Juuso.


PGP - tapahtumapaikalla oli todellista urheilujuhlan tuntua!
Käytiinhän sitä tietenkin myös Mikkelissä vuoden parhailla Insinööriopiskelijapäivillä!
IOP-perjantaina nautittiin hieno illalllinen yhdessä sidosryhmien kanssa historiallisella Mikkelin Klubilla.
Matkustamisen lisäksi hommia on painettu sata lasissa myös omilla sektoreillamme. Ja myös rinnallemme toimivat hallituksen ulkopuolisista henkilöistä muodostetut talous- ja viestintätyöryhmät ovat polkaisseet toimintansa käyntiin isolla vaihteella. Työryhmien tehtävät on loogisesti pääteltävissä niiden nimistä: taloustyöryhmän tehtävänä on seurata IOL:n taloutta ja viestintätyöryhmä paiskii töitä viestinnällisten asioiden parissa.

Meidän kopotiimi on verrattavissa työryhmiin, mutta se muodostuu hallituksen koulutuspoliittisista vastaavista Ossista, Samusta ja Markuksesta.
Viestintätyöryhmässä on porukkaa Riihimäeltä, Oulusta, Porista, Vaasasta ja Jyväskylästä.
Kaikin osin kevät on siis sujunut hyvin vauhdikkaasti ja koko hallitus on varmasti yhtä mieltä siitä, että uutta tietoa ja uusia taitoja, kokemuksia ja tuttavuuksia on päässyt kertymään jo tässä vaiheessa vuotta rutkasti enemmän mitä on osannut kuvitellakaan!

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Koko hallituksen puolesta: ihanaa kesää kaikille!

Emma Ruotsalainen
tiedotus ja viestintä

perjantai 5. toukokuuta 2017

IOL:n ääni - Jokainen osapuoli hyötyy harkinnasta

Korkeakoulujen eri koulutusalojen aloituspaikat ovat herättäneet viime aikoina keskustelua. Äskettäin Turun ammattikorkeakoulu ilmoitti haluavansa tuplata insinööriopiskelijoidensa määrän, vaikka Turun alueella on jo liikaa työttömiä insinöörejä.

Ei ole salaisuus, että korkeakoulut mieluusti ottavat lisää aloituspaikkoja: mitä enemmän opiskelijoita niillä on, sitä enemmän ne saavat rahoitusta.

Koulutukseen suunnatut varat ovat rajallisia. Vaikka yhden ammattikorkeakoulun opiskelupaikat säilyvät ennallaan, se menettää rahoitusta, jos muiden koulujen saman alan aloituspaikat lisääntyvät. Siksi on ymmärrettävää, että jos yksi koulu saa lisää aloituspaikkoja, niin muutkin haluavat niitä.

Esimerkiksi Turun ammattikorkeakoulun pyyntö saada lisää insinöörikoulutusta kuulostaa aluksi loogiselta, sillä Turun seudulle on tulossa runsaasti uusia insinöörien työpaikkoja niin telakoille kuin muuallekin. Mutta tehokkaampiakin keinoja on kuin kokonaan uusien koulutus, sillä jo työelämässä olleita, kokeneita insinöörejä voi kouluttaa uudelleen uusiin tehtäviin. Myös muualla maassa on työttömiä insinöörejä, jotka ovat valmiina muuttamaan työn perässä.

Yleinen ongelma koko aloituspaikkakeskustelussa on, että korkeakoulujen rahoitusmalli ei motivoi innovatiivisiin ja taloutta eniten hyödyttäviin ratkaisuihin. Sen tähden pyritään menemään nykyisillä ehdoilla ja päädytään kouluttamaan rajallisin resurssein liikaa ihmisiä. Seurauksista kärsivät koulutuksen laatu, kun rahoituksen pitää venyä usealle opiskelijalle sekä koulutettavat itse, kun kilpailu työpaikoista kiristyy. Myöskään valtio ei voita, jos entisetkään työttömät eivät päädy uudelleen töihin ja valmistuu uusia insinöörejä, jotka eivät välttämättä työllisty.

On toki aloja, joille koulutuspaikkojen lisääminen on paikallaan, esimerkkeinä vaikkapa rakennus- ja ohjelmistoalat. Lisäys pitää tehdä kuitenkin hallitusti ja harkitusti; kaikki asiaan liittyvät faktat on otettava huomioon. Hetken harkinnasta voi hyötyä jokainen osapuoli.

Miihkali Härkönen
puheenjohtaja

Teksti julkaistu Insinööri-lehdessä 3/17